Zelfstandig spelen is ook belangrijk

31/05/22 - Leestijd: 2 minuten
Image

Kleine kinderen spelen graag samen met hun ouders. Toch is het ook heel belangrijk om zelfstandig spelen te bevorderen. In deze blog lees je waarom dit belangrijk is en een aantal adviezen hiervoor.

 1. Goed voor de ontwikkeling

Voor kinderen is zelfstandig spelen net zo belangrijk als samen spelen met andere kinderen. Alleen spelen geeft het kind de gelegenheid te ontspannen door je even af te zonderen van allerlei prikkels. Het leren zelfstandig spelen is belangrijk voor het leren van vaardigheden zoals creativiteit en vindingrijkheid. Niet alles verteld krijgen maar zelf ontdekken is juist heel goed.

 1. Leren zelfstandig spelen

Het kan zijn dat je kind moeite heeft om zelfstandig te spelen. Maar uiteraard is het wel te leren. Wellicht helpen de volgende tips om dit te bevorderen.

 1. Creëer een mooie speelhoek

Met een eigen speelhoek maak je een plekje in huis waar kinderen zich fijn voelen. Kleed de speelhoek leuk aan en plaats hierin een speelkist of opbergboxen. Zorg wel dat de box niet te groot is zodat je kleintje zelf (zonder hulp) speelgoed kan pakken. Door de speelhoek opgeruimd te houden kan je kind zelf het speelgoed pakken waar deze op dat moment wil spelen.

 1. Het soort speelgoed is van belang

Speelgoed waar je kind zelf passief kan zijn dragen niet bij aan het zelfstandig (leren) spelen. Dus pratend of bewegend speelgoed zorgt ervoor dat dit speelgoed het spel bepaald.  Kinderen worden hierdoor afwachtend en het neemt de ontdekking weg terwijl we juist actieve en ondernemende kinderen willen zien. Zorg daarom voor eenvoudig en traditioneel speelgoed. Hiermee stimuleer je de fantasie en creativiteit. Laat kinderen opgaan in hun eigen wereld door te rijden met auto’s, spelen met poppen of het bouwen van een mooi gebouw met blokken. Je kind leert hier enorm veel van. Speelgoed wat je keer op keer kunt gebruiken en steeds weer anders kunt inzetten is daarvoor ideaal.

 1. Kijk ook naar je eigen gedrag

Wanneer je kind nog steeds moeilijk zelfstandig wil spelen kan het ook goed zijn om naar je eigen gedrag te kijken. Dit kunnen ook onbewuste signalen zijn. Een kind houdt hier altijd rekening mee namelijk. Geef je je kind genoeg vertrouwen om zelfstandig te spelen of verwacht je niet dat je kind lang zelfstandig kan spelen? Ook als je je kind boos naar zijn speelhoek stuurt om te gaan spelen kan ook de aantrekkelijkheid hiervan verminderen. Pas daarom je gedrag aan als dat nodig is.

 1. Observeer het spelen

Het is belangrijk om te zien hoe het spelen gaat. Toon daarom interesse, vraag wat je kind doet en laat deze vooral doorspelen. Ga vooral niet controleren, maar toon interesse. Op deze wijze kun je kijken welke aanpassingen je kan doen. Ook zie je goed hoe de ontwikkeling van je kind gaat, bijvoorbeeld met tellen en het spelen van rollenspellen. Ook kun je goed observeren waar de interesses van je kind liggen.

Om te beginnen kun je ook passief naast je kind gaan zitten. Je kind voelt dan wel je aanwezigheid en is dus niet alleen. In deze veilige omgeving kunnen de eerste stappen gezet worden naar meer zelfstandig spelen. Je kunt de afstand tot je kind stapje voor stapje steeds verder vergroten.

 1. Het favoriete speelgoed van jonge kinderen

Zogenaamd ‘open eind’ speelgoed is ideaal voor het stimuleren van zelfstandig spelen. Dit is speelgoed die optimaal creativiteit, vindingrijkheid, uitdaging en fantasie stimuleert. Hieronder een aantal voorbeelden:

 • Blokken
 • Speelfiguren
 • Winkel
 • Speelgoedkeuken
 • Rijdend materiaal
 • Magneten

Bezige Boefjes heeft een groot assortiment speelgoed die het zelfstandig spelen bevorderen.


Bericht delen?

Over Bezige Boefjes

Bij Bezige Boefjes vind je een groot assortiment aan speelgoed en baby-/kinderartikelen en profiteer je van scherpe prijzen. Onze producten zijn van verantwoorde merken en zijn geselecteerd op kwaliteit, originaliteit en duurzaamheid.

Productcategorieën

De voordelen van

Bezige Boefjes

Bij Bezige Boefjes vind je een groot assortiment aan speelgoed en baby-/kinderartikelen en profiteer je van scherpe prijzen.

Geen verzendkosten bij iedere order boven de € 35,-.

Bestellingen vóór 14.00 uur geplaatst worden dezelfde dag verzonden.

Cadeauservice: Wanneer u bij het afronden van de bestelling in het opmerkingenveld aangeeft dat uw bestelling een cadeau is, pakt Bezige Boefjes deze altijd gratis, zo mooi mogelijk in.